STIRI DIN EDUCATIE

 

Ministerul Educației: Disciplinele Istorie și Geografie nu se desființează sau comasează

 14.502 vizualizări
Foto: Inquam Photos – Adriana Neagoe
Disciplinele Istorie și Geografie nu se desființează sau comasează, susține Ministerul Educației într-un comunicat de presă primit de Edupedu.ro. Reacția vine după ce pe rețelele de socializare a fost distribuit intens un articol al unui profesor, publicat de un cotidian central, în care acesta anunța că disciplinele Istorie și Geografie se vor desființa și se vor comasa într-o disciplină numită Științe sociale.

Metodologia de mobilitate a personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar nu conține prevederi referitoare la disciplinele predate în învățământul preuniversitar, susține MEC.

În concluzie, disciplinele Istorie și Geografie nu se desființează sau comasează sub denumirea de Studii sociale, aceasta fiind o disciplină distinctă, explică instituția.

„Referitor la informația vehiculată recent în spațiul public de către profesorul Florinel Agafiţei, conform căreia disciplinele Istorie și Geografie s-ar desființa și ar fi comasate sub denumirea de Studii sociale, Ministerul Educației și Cercetării face o serie de precizări:

Disciplina „Studii sociale” se predă la clasele a XII-a din cadrul Filierei teoretice, profilul umanist, specializarea Științe Sociale, precum și la clasele a XII-a din cadrul Filierei vocaționale, profilul militar (M.A.I.), specializarea Științe Sociale, conform programei aprobate prin ordinul de ministru nr. 5.959/22.12.2006.

Disciplina „Studii sociale” intră în categoria disciplinelor Socio-Umane în învățământul preuniversitar, alături de Gândire critică și Drepturile copilului, Educație interculturalăEducație pentru cetățenie democraticăLogică și argumentareFilosofieSociologiePsihologie și este predată de absolvenți cu diplomă ai învățământului superior de lungă durată sau absolvenți cu diploma ai ciclului I și II de studii universitare în domeniile Filosofie, Sociologie, Asistență Socială, Psihologie, Pedagogie, Științe ale Educației, Științe Politice, Științe ale Comunicării, Drept, Științe Administrative, Relații Internaționale și Studii Europene etc. În Metodologia de mobilitate a personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar, referiri cu privire la predarea disciplinei „Studii sociale” apar începând cu anul 2007 (metodologia este aprobată prin ordinul de ministru nr. 2573/09.11.2007).

Specializările absolvenților care dau dreptul de a preda cu statut de cadru didactic calificat disciplinele din învățământul preuniversitar sunt prevăzute în Centralizatorul privind disciplinele din învățământul preuniversitar, domeniile și specializările absolvenților învățământului liceal pedagogic, postliceal și superior, probele de concurs valabile pentru încadrarea personalului didactic din învățământul preuniversitar, precum și disciplinele pentru examenul național de definitivare în învățământ, care se aprobă anual prin ordin al ministrului educației.

Disciplinele care se predau în învățământul preuniversitar sunt stabilite în planurile-cadru de învățământ și se aprobă prin ordin al ministrului. În planurile-cadru de învățământ în vigoare se regăsesc în continuare distinct atât disciplinele Socio-Umane, care includ și disciplina „Studii sociale”, precum și disciplinele „Istorie” și „Geografie”.

Precizăm că Metodologia de mobilitate a personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar cuprinde proceduri privind constituirea posturilor didactice/catedrelor și încadrarea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în conformitate cu planurile-cadru de învățământ în vigoare, pe baza prevederilor legale privind constituirea formațiunilor de studiu și a proiectelor planurilor de școlarizare propuse de unitățile de învățământ, aprobate de inspectoratele școlare”, se arată în comunicat.

Foto: Inquam Photos – Adriana Neagoe

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

1 COMENTARIU
  1. Hal de comunicat oficial al Ministerului Educației!
    Există științe “animale”, în opoziție cu cele “umane”.
    Științele “reale” sunt în opoziție cu cele “umaniste”.
    Deci: Discipline « socio-umaniste ».
    Profesoara de limba română știe asta??

LASĂ UN RĂSPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

 


OFICIAL Ordonanța de Urgență care permite continuare școlii 100% online până pe 8 februarie a intrat în vigoare

 763 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Ordonanța de Urgență nr 2 din 2021 care completează articolul 38 din Legea 55/2020 a fost publicată joi seara în Monitorul Oficila. Actul normativ dă posibilitatea ministrului Educației să emită un ordin prin care să suspende cursurile din școli, în format fizic în perioada 11 ianuarie-8 februarie.

Actul normativ prevede următoarele:

“În perioada 11 ianuarie 2021 – 8 februarie 2021, prin excepție de la prevederile alin (1), în baza și sub rezerva analizei situației epidemiologice la nivel național realizate de Ministerul Sănătății împreună cu Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției și în baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prin ordin al ministrului Educației, se pot dispune suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem on-line”

Reamintim că în toate școlile cursurile au fost suspendate fizic încă din 9 noiembrie. Elevii sunt acum în vacanța de iarnă, până pe 10 ianuarie. Pe 11 cursurile reîncep tot în format online, potrivit celor mai recente declarații.

În perioada 11-29 ianuarie elevii încheie Semestrul I, apoi urmează o vacanță de o săptămână. Semestrul II începe, potrivit calendarului anului școlar, pe 8 februarie.

Semestrul al II-lea (17 săptămâni)

Cursuri:                           Luni, 8 februarie 2021 – Joi, 1 aprilie 2021
Vacanţa de primăvară: Vineri, 2 aprilie 2021 – Duminică, 11 aprilie 2021

  • Paștele Catolic va fi în 2021 pe data 4 aprilie

Cursuri:                           Luni, 12 aprilie 2021 – Joi, 29 aprilie 2021
Vacanță de primăvară: Vineri, 30 aprilie 2021 – Duminică, 9 mai 2021

  • Paștele Ortodox va fi în 2021 pe data 2 mai

Cursuri:                           Luni, 10 mai 2021 – Vineri, 18 iunie 2021
Vacanţa de vară:           Sâmbătă, 19 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care încep cursurile anului şcolar 2021 – 2022.

Elevii de clasa a XII-a vor avea doar 32 de săptămâni de școală, pentru ei cursurile urmând a se încheia pe 4 iunie 2021. La clasa a VIII-a, numărul de zile de școală este 165 din cauza Evaluării Naționale: vor face 33 de săptămâni de școală, care se încheie pe 11 iunie 2021.

Foto: pixabay.com

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

2 COMENTARII
  1. Daca se pot dispune, atunci inseamna ca luni 11 ianuarie 2021 se poate reveni la scoala in format clasic.
    Declaratiile de la TV nu sunt legi sau ordine de ministru.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Justitia ca institutie de aparare si infaptuire a dreptatii

Ce este o banca si ce ofera aceasta

Manifestari si efecte ale lipsei de solidaritate